240 000 души потъват по света годишно, спасението е да се научиш да плуваш и да

...
240 000 души потъват по света годишно, спасението е да се научиш да плуваш и да
Коментари Харесай

Дързост и алкохол пълнят морето с удавници

240 000 души потъват по света годишно, спасението е да се научиш да плуваш и да спазваш забраните
240 000 души се давят по света годишно, оповестява Световната здравна организация. Това значи към 650 изгубени живота всеки ден, и то по публични данни, а действително са много повече. Има и избавени, само че останали инвалиди за цялостен живот, с повредено тяло и мозък от престоя под водата.

Много от тези нещастни случаи в океани, морета, реки, езера и плувни басейни могат да бъдат предотвратени, твърди Си Ен Ен. Трябва единствено хората да имат информация, умения и да бъдат внимателни.

Кой е в максимален риск – отговорът на този въпрос е решителен за понижаване на случаите и сочи към кои групи да се насочи вниманието. Според американския Център за надзор и предварителна защита на болесттите това са подрастващите, изключително децата между  1 и 4 години, измежду които жертвите са най-многобройни, а нещастията най-често стават в басейни.

Мъжете са 80% от удавниците в Съединени американски щати. Причините: рисково държание и приложимост на алкохол. Според СЗО жертвите от мъжки пол в света са 2 пъти повече от дамите. Висок е процентът и измежду малцинствата.

Спасители и лекари поучават наложително да се усвоят съществени умения за плуване, в това число уроци и тренировки. Но даже и плувци, децата се нуждаят от непрекъснато зорко наблюдаване, когато са към и във водата. “Не се разсейвайте с игра на карти, четене на книги и диалози с другари, когато дребните се къпят ”, направляват специалистите.

Ако пиете алкохол, не плувайте и не се качвайте на лодки и корабчета, предизвестяват те. Погрешните преценки и забавените реакции при замайване могат да доведат до покруса. Хората в лодки и слабите плувци, изключително в открити води, би трябвало да носят избавителни жилетки.

Следете прогнозата за времето, не влизайте да плувате, в случай че се задават гръмотевична стихия и мощни дъждове. Научете се да познавате държанието на водната среда – всеки воден басейн крие разнообразни рискове.

Сред моретата да вземем за пример Черно се води едно от най-опасните, с мъртви безредици, мъртви течения и дънни ями. Според поверието, а и по статистика то взема доста жертви през август по Илинден и Преображение, когато времето се “обръща ” и става по-хладно.

Спасителите у нас сочат следните рискови фактори: липса на умения, непознаване на заплахите, неправилна преценка и най-много неуважение на предизвестията - флаговата сигнализация и табелите с инструкции. Не влизайте във водата препили и преяли. Деца под 10 година би трябвало да се къпят с компаньон, припомнят те.

За разлика от мъртвото течение, което е непрекъснат развой, мъртвото неспокойствие се появява през юли-август. Образува се директно до брега. Водата е видимо спокойна и подлъгва, само че завлича във вътрешността. Ако сте се отдалечили от плажа и решите да се върнете, въпреки да плувате с всичка мощ, оставате на едно място и дори се отдалечавате от брега. Ако нарушите възбраната да се влиза в морето и изпаднете в неволя, инструкциите да се отървете са следните: Не се паникьосвайте, запазете хладнокръвие и пестете силите си.

Отпуснете се на стихията, чиято мощ бързо отслабва,  не плувайте против нея, а паралелно на брега, до момента в който се измъкнете. Махайте и викайте за помощ.

Мъртвото неспокойствие се познава по пенест кулоар, вертикален на брега, сектор с различен нюанс на водата и спокойна зона, прекъсваща линията на вълните.

При ями спуснете се към дъното, а след това се отблъснете нагоре. Ако почивате на океан, знайте, че има мощни подводни течения, които мощно дърпат във вътрешността, и се научете да ги разпознавате. Големите талази, разбиващи се на пясъка, блъскат и зашеметяват плувеца. Специалистите поучават къпането да става преди и след прилив и отлив, когато водата е по-спокойна.

В реката бързото течение в средата, хлъзгавите камъни и подводни скали, ямите са най-честите аргументи за удавяне – опознайте я, преди да влезете, и дръжте децата под надзор, поучава Си Ен Ен. Язовирите са още по-опасни макар видимо спокойната вода. Температурата на водата там внезапно се трансформира от топла на повърхността към студена надолу. Това работи стресиращо на тялото, може да докара до схващания и контузии. Къпете се единствено в позволените за това зони.

Басейните – тази приятна лятна атракция, вземат учудващо доста жертви, основно подрастващи и пияни летовници. Най-опасни са тези без спасители.

Техният съвет е: научете децата си да плуват. Но даже и тогава дребните би трябвало да са под непрекъснат контрол. Снабдете ги с пояси и избавителни жилетки, а в случай че към този момент плуват сами, не откъсвайте взор от тях.

Канализационната система на басейна, когато не е добре затворена, може да е толкоз мощна, че да засмуче дребните къпещи се и да ги удави.

Инцидентите не са необичайност и в частните басейни. Богати и известни изгубиха там деца, макар че не им липсват гледачки и защита. В басейн преди време се удавиха 2-годишният наследник на артиста Антъни Куин,  3-годишното момченце на музиканта Грейнджър Смит, деца на актрисата Хънтър Тило, олимпийския първенец по ски Боде Милър, барабаниста Томи Лий. Американският съюз за предварителна защита против удавяне напътства  домашните басейни да се ограждат от четирите страни, а на вратите и прозорците да се поставят аларми, които да алармират, че детето напуща къщата единствено.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР